Saturday, August 14, 2010

H!kMaH bErpOsE..
aSsAlAm..
Hikmah Berpuasa

* Hikmah puasa yang paling besar ialah untuk mendidik jiwa dan nafsu agar dapat mencapai makam taqwa. Taqwa adalah sifat yang terpuji dan dengan taqwa, kite mampu mencegah diri daripada melakukan dosa dan maksiat. Tapi, kite kene la ade azam yang sangat2 kuat untuk mencapai tahap macam nie. InsyaAllah kite semua boleh mencapai tahap ini suatu hari nanti.

Firman Allah bermaksud: Wahai orang-orang yang beriman! Difardhukan ke atas kamu puasa (Ramadhan) sebagaimana diwajibkan ke atas orang sebelum kamu semoga kamu bertaqwa.


( Al – Baqarah: 183)

* Puasa juga boleh
menjadi benteng dan perisai kepada seseorang. Apabila kite berpuasa, nafsu kite akan menjadi lemah dan itulah yang dimaksudkan dengan perisai. Nafsu adalah musuh utama dalam diri kite. Sangat susah untuk mengawal nafsu kite. Oleh sebab itu, nafsu perlu dididik agar menjadi nafsu yang baik dan juga perisai daripada api neraka.

Sabda Rasulullah s.a.w. bermaksud: Puasa itu adalah perisai.

( Riwayat Bukhari )

* Puasa juga akan melembutkan hati seseorang ketika melihat penderitaan orang lain. Ramai lagi orang yang kelaparan di atas muka dunia ini. Dengan berpuasa, kita dapat merasai derita lapar dan dahaga sepertimana kite melihat orang lain yang kelaparan.
* Puasa juga akan
mendidik untuk bersikap amanah. Amanah kepada Allah dan diri kite sendiri. Mana ada orang yang tahu bahawa kita puasa sepenuhnya atau tidak. Kalau tidak amanah, sambil menyelam boleh minum air. Sebagai seorang yang telah diberikan akal untuk berfikir, jadi, fikir-fikirkan lah ye.

* Puasa juga dapat menajamkan akal fikiran kite. Cuba ambil buku teks dan baca selepas makan tengah hari atau makan malam, biasanya otak kite tidak dapat menerima apa yang yang dibaca. Sebab itu, dikatakan bahawa masa yang baik dan yang paling sesuai untuk membaca ialah dua jam selepas makan. Badan kite juga turut menjadi lemah khususnya untuk melakukan ibadat.

Disebut antara kata-kata hikmah Luqman al-Hakim ialah: “Apabila perut penuh dengan makanan, maka fikiran akan tidur, kebijaksanaan akan diam dan anggota badan menjadi malas.”

* Puasa juga boleh
mengurangkan keagresifan dan keaktifan nafsu syahwat. Mungkin kerana inilah ada anjuran daripada Baginda s.a.w. agar orang yang tidak mampu berkahwin digalakkan untuk berpuasa dengan sabda Baginda: Dan sesiapa yang tidak mampu (untuk berkahwin) maka atasnya puasa kerana sesungguhnya puasa baginya sebagai perisai nafsu. ( Riwayat Bukhari )

Cukup sekadar ini dulu....

WaSsaLam..

No comments: